Relax living

Mondkapjes zijn in de mode

Mondkapjes zijn in de mode

Geplaatst op

Sinds mondkapjes verplicht zijn gemaakt in het openbaar vervoer, hebben ze een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt. Wat begon met een verplicht te dragen voorwerp, veranderde al snel in een mode artikel. Als je verplicht een mondkapje moet dragen, dan kun je er maar het beste wat van maken en duizenden fabrikanten en particulieren grepen deze kans. Nu worden er mondkapjes gemaakt in allerlei kleuren, met verscheidene patronen en wordt er druk gecommuniceerd over hoe je ze ook zelf kunt maken. Mondkapjes zijn in de mode en dat zie je goed als je het openbaar vervoer in stapt.

Mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht

In Nederland mag je niet zonder mondkapje het openbaar vervoer in. Dat komt doordat het in bussen, treinen, trams en metro’s onmogelijk is om afstand te houden. Tegelijkertijd is gebruik van het openbaar vervoer positief, want je vermijdt de files, je bespaart het milieu en het is nog rustgevend ook. Om mensen toch de kans te geven van het openbaar vervoer te profiteren, heeft de overheid dit weer opengesteld met als voorwaarde dat iedereen een niet-medisch mondkapje draagt. En dat heeft een ware modetrend teweeg gebracht.

Een mondkapje als onderdeel van je outfit

Ondertussen worden er mondkapjes gemaakt die naadloos aansluiten bij elke outfit. Je kunt ze matchen bij je schoenen, bij je jas of bij je accessoires. Het is ook een manier geworden voor mensen om zich op een bepaalde manier te uiten. Je kunt je stijl overdragen, maar ook je liefde voor een bepaalde band of een ander interessegebied. Er zijn mondkapjes te koop met een afbeelding van je eigen gezicht, met patronen, in allerlei kleuren en met grappige afbeeldingen. De ‘saaie’ witte of chirurgisch groene mondkapjes zijn voor stijlvolle openbaar vervoer gebruikers niet meer voldoende.

Maak je mondkapjes zelf

Er is ook een trend ontstaan onder reizigers die een eigen gemaakt mondkapje dragen. Hiervoor is katoen de beste stof en kun je dus oude T-shirts en zakdoeken nieuw leven inblazen. Als je in plaats van mondkapjes kopen ze zelf maakt, dan is alles mogelijk. En dit is ook helemaal niet moeilijk. Binnen tien minuten heb jij al een mondkapje gemaakt, en dat helemaal volgens je eigen stijl en creativiteit. Het mondkapje is een gewild accessoire geworden, in plaats van een vervelende verplichting.

Aan de slag

Om zelf een modieus mondkapje te maken heb je naald en draad nodig, een schaar, een lap stof en twee elastieken van 18 centimeter lang. Knip twee lapjes van 20 bij 27 centimeter uit. Daarna volg je het onderstaande stappenplan.

  1. Leg de twee katoenen lapjes op elkaar.
  2. Naai ze aan elkaar vast aan de lange kanten en maak daar een zoom van 0,5 centimeter.
  3. Aan de korte kanten maak je een zoom van 1,5 centimeter, in de vorm van een lus.
  4. Trek de elastieken door de lus en knoop ze vast.
  5. Pas het mondkapje. Stel de elastieken bij indien nodig.
  6. Trek de knoop in de lus en zet de elastieken vast.  
  7. Was je mondkapje op 60 graden en deze is klaar voor gebruik.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden