Relax living

Koffiebonen in alle soorten en maten

Koffiebonen kopen

Koffiebonen in alle soorten en maten

Geplaatst op

Iedereen herkent een appel als fruitsoort. Toch zijn er enorm veel soorten appels die zich onderscheiden in kleur, vorm en smaak. Zo heb je harde, zachte, groene, rode, zoete, zure, grote en kleine appels. Ondanks deze verschillen herkennen we het toch allemaal als een appel. Zo is het ook met koffiebonen. Iedereen herkent een koffieboon, maar toch zijn er veel verschillen in vorm, kleur en smaak. De verschillende soorten koffiebonen lees je in deze blog.

De oorsprong van groene koffie

De oorsprong van de koffieplant ligt in Ethiopië. De plant is daar in vele soorten te vinden. Elke streek heeft wel een eigen variant. Er is geen ander land ter wereld waar de koffieplant van nature groeit en waar zoveel koffiesoorten voorkomen. Daarvan zijn Harrar, Sidamo en Yirgacheffe de bekendste Ethiopische ongebrande koffiebonen die wie hier kennen.

Coffea Arabica

Maar liefst 70% van de wereldwijde koffieoogst bestaat uit Arabica bonen. Deze bonen hebben een verfijnde en zoete smaak. Dat komt omdat deze plant groeit op een hoogte van 1500 meter en daarom ook weinig te maken heeft met ziektes. Hierdoor maakt deze koffieboon in tegenstelling van andere bonen minder cafeïne aan. Koffiebonen die niet op zo’n hoogte groeien maken meer cafeïne aan ter bescherming van ziektes.

Coffea Robusta

De Coffea Robusta, ook wel Coffea Canephora genoemd, is een soort koffieplant die goed is voor 30% van de wereldproductie koffiebonen. De Robusta koffieplant wordt steeds populairder, omdat de plant sterker is dan de Coffea Arabica en minder snel ziektes bevat. De Robusta groeit een stuk lager dan de Arabica tot zo’n 600 meter en beschermt zichzelf door flink wat cafeïne aan te maken. Hierdoor proeft de Robusta een stuk sterker en scherper dan de Arabica bonen. Omdat cafeïne van nature een wat bittere smaak heeft, zijn de Arabica koffiebonen vaak populair onder consumenten.

Coffea Liberica

Deze koffieplant komt oorspronkelijk uit Liberia en Uganda. De vruchten van de plant waar de koffiebonen zich in bevinden zijn groter dan die van de Arabica. Deze koffiebonen zijn tamelijk bitter en komen qua smaak overeen met die van de Robusta. Door de matige kwaliteit en relatief dure productiekosten, is de Coffea Liberica een uitstervend ras koffiebonen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden