Relax living

De voordelen van kinderspelletjes voor volwassenen

De voordelen van kinderspelletjes voor volwassenen

Geplaatst op

In de huidige drukke en technologisch gedreven samenleving kan het moeilijk zijn om tot rust te komen en te ontspannen. Toch heeft de voortdurende populariteit van kleurboeken voor volwassen aangetoond dat door iets te doen wat traditioneel geassocieerd wordt met kinderen, we ons echt kunnen ontspannen. Volwassen kleurboeken zijn inmiddels normaal geworden in veel huishoudens in Nederland en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Onderzoek heeft uitgewezen dat inkleuren meerdere gezondheidsvoordelen kunnen opleveren. Het meest voorkomende voordeel is echter dat inkleuring gepaard gaat met verminderde stress en angst.

Dus wat zijn de voordelen van het spelen van een kinderspel? En wat voor soort spel of activiteiten kunnen we het beste doen? “Kinderen leven in het moment. Ze zitten niet te malen over het verleden en maken zich niet als als volwassenen zorgen over de toekomst”, zegt gezondheidspsycholoog Evelien de Meer. “Ze kunnen zich concentreren op het hier en nu om zich volledig te focussen op wat ze doen.’’ De Meer merkt op dat kinderen in een spel hun verbeelding gebruiken om hun grenzen te verkennen en te verleggen. “Volwassenen stoppen hiermee in een vroeg stadium van volwassen zijn vanwege slecht ervaringen. Maar we moeten het blijven doen omdat het ons helpt te leren. Dit is goed is voor onze hersenen en leidt tot persoonlijke groei. Dus, ongeacht je leeftijd, gebruik het of raak het kwijt’’ Hier zijn vijf manieren om in contact te blijven met je innerlijke kind.

1. Lego

Veel ouders zullen Lego associëren met uren bouwen en pijnlijke voeten. Voor volwassen heeft Lego echter veel meer bieden. Lego kan voor volwassenen namelijk net zo nuttig zijn bij het stimuleren van creativiteit en leren als voor kinderen. Door emotionele en mentale gezondheidsvoordelen te koppelen aan Lego legt de fabrikant ook uit hoe het bouwen je kan helpen om complexe taken gemakkelijk uit te voeren en zelfs hersengebieden te verbeteren die te maken hebben met motoriek en probleemoplossing. Daarnaast kan Lego helpen bij het verbeteren van geduld en doorzettingsvermogen.

2. Legpuzzels

Legpuzzels zijn niets nieuws, maar de kans is groot dat de meeste volwassenen het al vele jaren niet gedaan hebben. Met meerdere voordelen voor ogen is het misschien tijd om die stukken op hun plek te leggen. Het leggen van puzzels is namelijk waardevol voor de verbetering van probleemoplossing, fijne motoriek, hand- en oogcoördinatie en zelfs zelfvertrouwen. In onderzoek is ook een verband gelegd tussen het spelen van puzzels en het verbeteren van het cognitief functioneren en het mogelijk vertragen van het ontstaan van dementie bij ouderen.

3. Een dagboek bijhouden

Velen van ons kunnen zich nog herinneren dat ze als tiener veel in een dagboek schreven. Daarin uitten we onze diepste geheimen, angsten en vreugden. Het lijkt er echter op dat we op deze lang vergeten gewoonte moeten terugbrengen. Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology suggereert dat door het opschrijven van onze gevoelens we ons vermogen om negatieve gebeurtenissen te verwerken verhogen. Vervolgens helpt dit om onze hersenen vrij te maken zodat we ons kunnen richten op positievere activiteiten, hetgeen ons ook helpt om effectief om te gaan met stress.

4. Videospellen spelen

Hoewel videospellen voor kinderen over het algemeen een slechte reputatie hebben, heeft recent onderzoek uitgewezen dat er ook een aantal voordelen zijn. Onderzoekers ontdekten dat het spelen van videospellen de geestelijke gezondheid van kinderen en hun cognitieve en sociale vaardigheden zou kunnen verbeteren. En het lijkt erop dat dit bij volwassenen ongeveer hetzelfde is. Maar de voordelen voor volwassenen houden hier niet mee op. In het boek ‘Your Career Game’ bespreken experts hoe bepaalde Xbox-games zoals ‘Modern Warfare 2’ spelers vaardigheden kunnen aanleren die overdraagbaar zijn naar de werkplek. Door op een interactieve en competitieve manier strategieën te leren, kunnen werknemers deze toepassen op de werkvloer.

5. Knutselen

Het kan voelen als een eeuwigheid sinds je speelde met een lijmpistool, glitter en stickers. En misschien wil je dat ook niet meer doen. Knutselen als volwassene kan echter op verschillende manieren en is een andere geweldige optie om geestelijke gezondheidsproblemen te verlichten. Uit een onderzoek van een Britse breitherapeut bleek bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de 3500 breisters zich na het breien gelukkiger voelde en ook minder angsten en stress voelde. Ook in een andere studie, gepubliceerd in Art Therapy, wordt beschreven dat stressniveaus werden verminderd wanneer deelnemers collages maakten van magazinepagina’s, kleisculpturen maakten of gewoon tekenden met markers. Als dit zo doorgaat, kunnen de effecten van het knutselen ook op de langere termijn gunstig zijn. Uit een studie uit 2011, gepubliceerd in The Journal of Neuropsychiatry, bleek dat knutselen, maar ook het spelen van spelletjes en het lezen van boeken, de kans op het ontwikkelen van een milde cognitieve stoornis met 30-50 procent zou kunnen verminderen.

Gerelateerde berichten

Ontsnap aan de stress en vind innerlijke rust op het magische eiland Ibiza

Ibiza, een plek die bekend staat om zijn bruisende nachtleven en levendige sfeer, herbergt ook een verborgen schat voor diegenen die op zoek zijn...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden