Omega is een van de meest iconische en bekende luxe horlogemerken ter wereld. Omega horloges staan bekend om de hoge precisie en hoogwaardige uurwerken, die superlang meegaan. Iets meer dan 50 jaar geleden landde het Apollo 11 ruimteschip op de maan. De bemanning droeg de legendarische Omega Speedmaster Professional, het eerste horloge dat gedragen werd op de maan. Naast deze mijlpaal schitterde Omega horloges onder andere ook nog bij de Olympische spelen, op de noordpool en in James Bond films. Nog meer weten over de Omega horloges en de historie? Lees dan snel verder! 

Alles over de naam

Louis Brandt richtte op 23 jarige leeftijd in 1848 in La Chaux-de-Fonds, Zwitserland het horloge merk op dat pas veel later de naam ‘Omega’ kreeg. In 1877 kwamen zijn zonen Louis-Paul en Cèsar het bedrijf versterken. De bedrijfsnaam veranderde toen in Louis Brandt & Fils. Het uurwerk waarmee het bedrijf pas echt doorbrak werd geproduceerd in 1894. De horloges waren supernauwkeurig en de horloges konden eenvoudig worden gerepareerd. Het uurwerk werd bekend als het Omega kaliber. Doordat het succes zo groot was veranderde de bedrijfsnaam Louis Brandt & Fils. In 1903 in Louis Brandt & Frére – Omega Watch Co. 

Het winnen van de ‘Geneva observatory time trials’ in 1931

In de 19e en het begin van de 20e eeuw, vóór kwarts en GPS,  waren naties en industrieën afhankelijk van precieze mechanische uurwerken. Om verbeteringen op dit gebied aan te moedigen, werden er Observatoriumproeven gehouden. In deze chronometrische marathons testte men uurwerken van verschillende types gedurende lange perioden. De winnaars verdienden aanzienlijke publiciteit en mochten ‘opscheppen’ over hun product. Topfabrikanten streden tegen elkaar om deze Superbowls van de horlogerie te winnen. Omega had enorm veel succes bij deze proeven en vestigde talrijke wereldrecords. Bij de proeven van het Observatorium van Genève in 1931 won Omega de eerste prijs in alle zes categorieën. Datzelfde jaar nam het bedrijf de reclameslogan “Omega – Exacte tijd voor het leven” aan. Dat was geen overdrijving, maar een claim die werd gestaafd door tientallen jaren van proeven op het Observatorium.

Met een Omega horloge zit je dus sowieso goed.